Wystarczy zjeść surowe jabłko, trochę sałaty lub świeżej mięty, by zneutralizować zapach czosnku – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu Stanowego Ohio. Informacje na ten temat opublikowano w „Journal of Food Science”.
Czosnek (Allium) jest niezwykle popularną rośliną. Nie każdy jednak wie, że należy do tej samej rodziny co cebula, szczypiorek, por i dymka. Bulwa czosnku kształtem zbliżona jest do cebuli, tylko bardziej pofałdowana. Zbudowana jest z piętki i ułożonych wokół niej ząbków, okrytych suchą, mocną łuską. W zdrowej bulwie ząbki są ciasno zbite – ich poluzowanie świadczy o psującym się wnętrzu. Skórka zazwyczaj ma barwę białą, choć może mieć też odcień różu, a nawet purpury.
Wiele odmian
W Polsce rośnie kilkanaście gatunków czosnku. Najpopularniejsze to: czosnek pospolity (króluje w naszej kuchni), winnicowy (rosnący na polach i przy drogach), niedźwiedzi (można go spotkać w lasach liściastych), wężowy i siatkowy (rośnie na halach górskich). Niektóre z odmian są zabarwione na charakterystyczny kolor – czosnek olbrzymi ma fioletowe kwiatostany, karatowski – czerwono obrzeżone liście, a czosnek Ostrowskiego – karminowo-różowe kwiaty.
Na odporność i serce
Czosnek zawiera ponad 60 proc. wody, 32 proc. węglowodanów i ok. 5 proc. białka. Ponadto znajduje się w nim ponad 100 chemicznie czynnych związków. Jednym z istotniejszych jest zawierający siarkę aminokwas alliina (to od niego pochodzi charakterystyczny zapach i smak czosnku). Podczas miażdżenia ząbków czosnku związek ten przekształca się w allicynę. To tej ostatniej warzywo zawdzięcza swoje bakteriobójcze właściwości. Allicyna ma też korzystny wpływ na mięsień sercowy. To dlatego w krajach, w których spożywa się dużo czosnku ludzie rzadziej chorują na serce.
Czosnek ma w swoim składzie także białka, cukry, witaminy (zwłaszcza C oraz A, B1, i B2), a także takie mikroelementy jak: fosfor, magnez, żelazo, selen, jon, chrom i cynk.
Bogactwo tych składników sprawia, że warzywo to stosuje się nie tylko w przypadku przeziębień, ale także zaburzeń żołądkowych, infekcji grzybiczych (dobrze sobie też radzi w przypadku pleśniaków i drożdżaków), nadciśnienia, a także jako antidotum na zatrucia nikotyną. Stosuje się go również do odkażania dróg oddechowych, moczowych oraz jamy ustnej.
Czosnek w kuchni
Czosnek to niezwykle popularna przyprawa w naszej kuchni. I to zarówno naturalny, pieczony, jak i suszony czy marynowany. Bez jego niezwykle charakterystycznego zapachu wiele potraw bardzo straciłoby na atrakcyjności. W Azji zyskał przydomek przyprawy narodowej, w Indiach – niezbędnej w kuchni. Podobnie jest w Europie, gdzie od dawien dawna czosnek ceniony jest nie tylko za pozytywny wpływ na organizm, ale także za smak i zapach, i to zarówno w potrawach podawanych na zimno, jak i na gorąco.
Bez przykrej woni
Uwielbiamy czosnek, jednak nie lubimy woni tego warzywa, wyczuwalnej jeszcze przez długi czas po zjedzeniu posiłku. Już nasze babcie radziły, by w takim przypadku żuć surową pietruszkę, albo ziarna kawy. Przykry zapach próbowano „zagłuszyć” szklanką zimnej wody albo miętową gumą do żucia. Ostatnio amerykańscy naukowcy stwierdzili, że najefektywniejszym sposobem na zmniejszenie przykrej woni czosnku jest zjedzenie surowego jabłka, sałaty bądź kilku liści mięty. Zdaniem badaczy rządzą tym dwa mechanizmy: zawarte w tych surowych produktach enzymy „zagłuszają” woń czosnku, a związki fenylowe reagują z substancjami lotnymi unicestwiając je. To dlatego skuteczność produktów surowych (które mają w swoim składzie zarówno enzymy jak i związki fenylowe) jest wyższa niż tych, które poddane są obróbce termicznej.