Białko to główny budulec całego organizmu. Występuje w tkankach i komórkach. Jego niedobór wpływa więc na złe funkcjonowanie wszystkich narządów i układów. Ratunkiem może być suplementacja, czyli uzupełnienie białka. Spirulina jest na to idealnym sposobem.
Wszystkie białka, czyli proteiny, zbudowane są z elementów składowych zwanych aminokwasami, które połączone są w łańcuchy różnej długości. Osoba dorosła potrzebuje około 50 gramów białka na dobę. One to są gwarancją naszego zdrowia (wpływają na produkcję hormonów, regenerują komórki, biorą udział w przemianie cukrów i tłuszczów). Niektóre są wytwarzane w organizmie człowieka, inne dostarczane są z pożywienia. Pierwsza grupa to tzw. aminokwasy endogenne: alanina, asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, glutamina, glicyna itd. Druga grupa – egzogenne – m.in. histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina. Źródłem białka jest m.in. mięso i nabiał.
Nadzieja w aldze
Spirulina jest algą o błękitno-zielonej barwie. Nazywano ją również wodnym żeń-szeniem czy zielonym złotem. Jej walory dietetyczne i lecznicze docenili już Aztekowie i Afrykanie z okolic jeziora Czad. Spirulina zawiera unikalną kombinację substancji cennych dla ludzkiego organizmu. To przede wszystkim bogactwo pełnowartościowego białka (60 proc.) z zestawem 18 aminokwasów. Jest to znacznie więcej niż w mięsie wieprzowym i wołowym oraz w ziarnach soi. Zawiera też łatwo przyswajalne żelazo, magnez, selen, potas, witaminy z grupy B (w tym B12), witaminy E oraz wielu innych mikro- i makroelementów. Jest również obfitym źródłem beta-karotenu, kwasu gamma-linolenowego i chlorofilu.
Właściwości zdrowotne
Chlorofil i fitocyjanina zawarte w barwnikach algi wspomagają procesy trawienne, metaboliczne oraz detoksykacyjne organizmu. Spirulina spowalnia procesy starzenia się i wzmacnia odporność. Istotną rolę odgrywa w procesach układu nerwowego, w regeneracji uszkodzonych komórek, mięśni, skóry, a także narządów wewnętrznych oraz włosów i paznokci. Polecana zwłaszcza osobom uprawiającym sport, ponieważ podczas intensywnego wysiłku aminokwasy zamieniają się w materiał budulcowy mięśni i dodają energii.
Spirulina, wyrównujący niedobory żelaza i beta-karotenu, jest korzystna w anemii, przemęczeniu i innych dolegliwościach wynikających z braku żelaza; dobrze też wpływa na poprawę funkcjonowania wzroku. Działa kojąco na ściany żołądka i łagodzi skutki przyjmowania leków. Spirulina doskonale uzupełnia dietę wegetarian, wyrównując niedobory m.in. białka i żelaza.
Ile białka w masie?
Spirulina | 60 proc. |
Soja | 36 proc. |
Ser parmezan | 35,6 proc. |
Ser ementaler | 28,7 proc. |
Zarodki pszenne | 27,5 proc. |
Surowe mięso | 27 proc. |
Wołowina, indyk | 20,6 proc. |
Twaróg | 18 proc. |
Przeciwwskazania
Spiruliny nie powinny zażywać osoby uczulone na jej składniki. Kobiety karmiące piersią lub będące w ciąży powinny skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem prowadzącym.