Składniki:
- 30 dag mozzarelli w kulkach
- 10 dag zielonego groszku (mrożonego, konserwowego lub świeżego)
- 10 dag brokułów
- 1 łyżka mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- bułka tarta
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Brokuły i groszek zblanszować (jeśli groszek jest mrożony lub świeży).
- Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. Jajko rozmącić z ziołami prowansalskimi i mąką, dodać soli i pieprzu.
- W rondelku rozgrzać olej.
- Mozzarellę moczyć w jaku z przyprawami i mąką, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na gorącym głębokim tłuszczu na złoty kolor.
- W misce ułożyć groszek z brokułami, posolić, dodać usmażoną mozzarellę –całość można polać majonezem wymieszanym z gęstym jogurtem.