Europejscy naukowcy znaleźli kolejne dowody na to, że sposób, w jaki jest serwowane jedzenie, ma wpływ na to, jak ono nam smakuje. Wyniki badań opublikowano w „Journal of Sensory Studies”.
Badacze z wyższych uczelni w Walencji oraz w Oxfordzie do swojego badania zaangażowali 57 ochotników i podali im gorącą czekoladę w plastikowych kubkach w czterech kolorach (z zewnątrz): białym, kremowym, czerwonym i pomarańczowym. Kubki te w środku były białe.
W każdym naczyniu przygotowano taką samą czekoladę, jednak uczestnicy eksperymentu twierdzili, że lepiej smakują próbki podane w kubkach pomarańczowych i kremowych.
– Kolor naczynia, w jakim jest podawane jedzenie i są serwowane napoje, może poprawić takie cechy, jak smak czy aromat – mówi Betina Piqueras-Fiszman z Politechniki Walencji. Jej zdaniem to odkrycie może mieć ogromne znaczenie dla szefów kuchni i producentów żywności.
Poprzednie badania dotyczące tego zagadnienia wykazały, że na przykład napoje sprzedawane w żółtej puszce wydają się bardziej cytrynowe w smaku; napoje o kolorze różowym – bardziej słodkie; a napoje o zimnych kolorach, na przykład niebieskie, są uważane za lepiej gaszące pragnienie.
Źródło: medicalxpress.com