Składniki:
- 4 świeże śledzie (po 250 g każdy)
- 10 dag margaryny (najlepiej słonecznikowej)
- 50 ml wywaru rybnego
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Farsz:
- 100 g chudego twarogu
- 1 białko
- 25 g bułki tartej
- 4 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka lub inne według uznania)
Reklama
Sposób przygotowania:
- Śledzie sprawić, umyć, osuszyć, a następnie oprószyć solą i pieprzem po wierzchu i w środku.
- Przygotować farsz: do miseczki włożyć twaróg i białko; dobrze wymieszać; dodać zioła i bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie.
- Napełnić śledzie farszem, ułożyć w naczyniu, podlać wywarem rybnym i sokiem z cytryny, piec 12–15 minut w temperaturze 210°C.
- Ryby przełożyć na ogrzane talerze i zaraz podawać.