Składniki:

  • 4 świeże śledzie (po 250 g każdy)
  • 10 dag margaryny (najlepiej słonecznikowej)
  • 50 ml wywaru rybnego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

 

Farsz:

  • 100 g chudego twarogu
  • 1 białko
  • 25 g bułki tartej
  • 4 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, pietruszka lub inne według uznania)

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Śledzie sprawić, umyć, osuszyć, a następnie oprószyć solą i pieprzem po wierzchu i w środku.
  • Przygotować farsz: do miseczki włożyć twaróg i białko; dobrze wymieszać; dodać zioła i bułkę tartą oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Nasmarować tłuszczem żaroodporne naczynie.
  • Napełnić śledzie farszem, ułożyć w naczyniu, podlać wywarem rybnym i sokiem z cytryny, piec 12–15 minut w temperaturze 210°C.
  • Ryby przełożyć na ogrzane talerze i zaraz podawać.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW