Składniki:

  • 80 dag białego sera
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 cebula
  • pół świeżej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek czarnego sezamu
  • szczypta soli i pieprzu

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Biały ser zmielić lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, przełożyć go do salaterki i połączyć z kwaśną śmietaną.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać ją do białego sera i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Masę serową podzielić na trzy części i z każdej uformować nieduży krążek.
  • Przygotować trzy miseczki – w pierwszej umieścić drobno poszatkowany szczypiorek, w drugiej pokrojoną w kostkę paprykę wymieszaną ze słodką papryką w proszku, a w trzeciej ziarna czarnego sezamu.
  • Jeden krążek serowy obtoczyć w szczypiorku, drugi w mieszance paprykowej, a trzeci w sezamie.
  • Serowe krążki można podawać na śniadanie lub na kolację. Najlepiej smakują ze świeżym pieczywem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW