Składniki:
Ciasto:
- 10 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka (białek nie wyrzucać!)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu na sernik (wiaderko)
- ½ szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4 żółtka (białek nie wyrzucać!)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 szklanki mleka
ERROR_FILE
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto z wszystkich składników i wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy do pieczenia.
- Przygotować masę serową – wymieszać wszystkie składniki (budyń wsypać prosto z torebki, w proszku) i wylać na ciasto.
- Piec około 60 minut w temperaturze 175°C.
- Ubić odłożone białka z 6 jajek z 1 szklanką cukru.
- Po około 35 minutach pieczenia tak przygotowaną pianę rozsmarować na gorącej masie serowej i piec jeszcze około 20 minut. Po ostygnięciu na cieście pojawi się „złota rosa”.