Składniki:

Ciasto:

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka (białek nie wyrzucać!)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu na sernik (wiaderko)
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białek nie wyrzucać!)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 szklanki mleka

ERROR_FILE

 

Sposób przygotowania:

  • Zagnieść ciasto z wszystkich składników i wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy do pieczenia.
  • Przygotować masę serową – wymieszać wszystkie składniki (budyń wsypać prosto z torebki, w proszku) i wylać na ciasto.
  • Piec około 60 minut w temperaturze 175°C.
  • Ubić odłożone białka z 6 jajek z 1 szklanką cukru.
  • Po około 35 minutach pieczenia tak przygotowaną pianę rozsmarować na gorącej masie serowej i piec jeszcze około 20 minut. Po ostygnięciu na cieście pojawi się „złota rosa”.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW