Składniki na 4 porcje:
- 4 serki camembert
- 25 dag żurawiny do mięsa
- 1 pomarańcza
- 15 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki brandy
- 1 główka sałaty
Reklama
Sposób przygotowania
- Suszone śliwki pokroić w paski, pomarańczę podzielić na cząstki, usuwając białe błonki.
- Wymieszać delikatnie z żurawiną.
- Doprawić do smaku octem balsamicznym i brandy.
- Serki zapiekać na ruszcie około 15 minut, podawać gorące z sosem i dużą ilością zielonej sałaty.
SER CAMEMBERT
To nieduży, okrągły i miękki ser dojrzewający. Choć znany, uwielbiany i produkowany na całym świecie, prawdziwy i najlepszy pochodzi oczywiście z miasteczka Camembert w Normandii. Zwany „boskim śmierdzielem”, niepowtarzalnego aromatu nabiera z wiekiem, choć kiedy bardzo stary, czuć go już mocno amoniakiem. Jest bardzo kaloryczny ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Ma swoich wyznawców, nie powinny go jednak spożywać w nadmiarze dzieci i kobiety w ciąży.