Składniki na 4 porcje:

  • 4 serki camembert
  • 25 dag żurawiny do mięsa
  • 1 pomarańcza
  • 15 dag suszonych śliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki brandy
  • 1 główka sałaty

Reklama

 

Sposób przygotowania

  • Suszone śliwki pokroić w paski, pomarańczę podzielić na cząstki, usuwając białe błonki.
  • Wymieszać delikatnie z żurawiną.
  • Doprawić do smaku octem balsamicznym i brandy.
  • Serki zapiekać na ruszcie około 15 minut, podawać gorące z sosem i dużą ilością zielonej sałaty.

 

SER CAMEMBERT

To nieduży, okrągły i miękki ser dojrzewający. Choć znany, uwielbiany i produkowany na całym świecie, prawdziwy i najlepszy pochodzi oczywiście z miasteczka Camembert w Normandii. Zwany „boskim śmierdzielem”, niepowtarzalnego aromatu nabiera z wiekiem, choć kiedy bardzo stary, czuć go już mocno amoniakiem. Jest bardzo kaloryczny ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Ma swoich wyznawców, nie powinny go jednak spożywać w nadmiarze dzieci i kobiety w ciąży.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW