Składniki:
- 50 dag grzybów leśnych
- 300 ml rosołu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej zielonej natki
- 15 g żelatyny
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- jałowiec
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Po kilku minutach rozpuścić ją w małej ilości gorącego bulionu.
- Na oleju przysmażyć grzyby, zalać je bulionem i gotować z przyprawami około 15 minut, na koniec dodając natkę i rozpuszczoną żelatynę. Odstawić do przestudzenia.
- Ściąć wierzch dużej butelki po wodzie mineralnej (o objętości 1,5 litra), wlać do niej przestudzoną galaretę i odstawić do lodówki.
- Przed podaniem rozciąć butelkę, a salceson pokroić w plastry.