Składniki:
- 50 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 pomidory
- 2 młode cebulki
- strąk żółtej papryki
- 1,5 szklanki chudego jogurtu
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- sok z cytryny
- pół łyżeczki kminku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki.
- Seler, paprykę pomidory i cebulki drobno pokroić oraz wymieszać z ziemniakami.
- Roztrzepać jogurt ze śmietaną i wlać sok z cytryny.
- Kminek zrumienić na suchej patelni i dodać do sosu wraz z posiekanym czosnkiem i kolendrą, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Polać sałatkę sosem.