Składniki:
- 2 pęczki szparagów
- 3 pomarańcze
- ½ pęczka szczypiorku
Sos winegret
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu winnego (można go zastąpić sokiem z cytryny)
- ½ łyżeczki soli
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przygotować sos winegret: rozpuścić sól w occie (lub soku z cytryny), potem dodać oliwę i starannie wymieszać widelcem, aż sos stanie się gładki i matowy.
- Drobno posiekany szczypiorek i skórkę z jednej pomarańczy pociętą na cieniutkie paseczki (bez białej warstwy) dodać do sosu winegret i odstawić na 15 minut.
- Pomarańcze (bez białych błonek) pokroić w cząstki.
- Połączyć z ugotowanymi szparagami, polać sosem, delikatnie wymieszać i dobrze schłodzić w lodówce.
- Można podawać na świeżych liściach sałaty.