Składniki:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 garści różnych sałat lub kapusty pekińskiej
- 6 średnich ogórków konserwowych
- 2 czerwone cebule
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki żółtej
- 3 łyżeczki przyprawy gros
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 2–3 łyżki oliwy do smażenia
- sos keczupowy (po 1/3 szklanki naturalnego jogurtu, majonezu i keczupu)
- sos czosnkowy (po1/2 szklanki jogurtu i majonezu, 5 posiekanych ząbków czosnku, sól i pieprz do smaku)
Reklama
Sposób wykonania:
- Mięso kroimy w paski (około półcentymetrowe), mieszamy z przyprawami i odstawiamy do lodówki.
- Po godzinie mięso smażymy na patelni przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Kiedy mięso wystygnie, układamy w misce sałatkę warstwowo, w takiej kolejności: mięso, sos keczupowy, sałata lub kapusta porwane na mniejsze części, konserwowe ogórki pokrojone w kostkę, wiórki cebuli, kostki kolorowej papryki, sos czosnkowy. Smacznego!