Składniki:

  • 40 dag brukselki
  • 10 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
  • sok z cytryny
  • zielony koperek
  • cukier
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Duże główki kroimy w ćwiartki, mniejsze na połówki.
  • Cebulę siekamy, a ogórek kroimy w cienkie paski.
  • Pieczarki obgotowujemy, studzimy i kroimy również w paski.
  • Wszystkie składniki mieszamy i polewamy sosem z oleju i soku cytrynowego.
  • Sałatkę posypujemy posiekanym koprem.
  • Można do niej dodać także pokrojoną wędlinę lub pokrojony żółty ser.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW