Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 2–3marchewki
- 30 dag pieczonego kurczaka
- mięta
- bazylia
- garść kiełków sojowych
Sos:
- ¼ filiżanki soku z limonki
- ¼ filiżanki sosu rybnego
- 1 świeża czerwona papryczka chili
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka cukru
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Papryczkę chili opłukać, wypestkować i drobno pokroić razem z cebulą.
- Sok z limonki połączyć z sosem rybnym, dodać papryczkę chili z cebulą, ocet, cukier i sól do smaku – wszystko mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści.
- Kapustę poszatkować, marchewkę obrać i pokroić w słupki, a kurczaka – na niewielkie kawałki.
- W misce połączyć mięso, warzywa oraz kiełki; polać sosem.
- Dodać poszarpane na kawałki listki bazylii i mięty, wymieszać.