Składniki:
- 1 duża główka sałaty
- 4 średnie pieczarki
- ¼ szklanki pokrojonych oliwek zielonych lub czarnych
- 1 świeży ogórek
- 1 średni pomidor
- 1 kolba kukurydzy
- 10 dag orzechów
- 1 szklanka kiełków (pszenicy, lucerny, soczewicy)
- ½ szklanki groszku
- ½ szklanki nasion słonecznika
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Reklama
Sposób wykonania:
- Sałatę dokładnie umyć i osuszyć, 4 liście zostawić do dekoracji, resztę porwać na mniejsze kawałki.
- Sparzone pieczarki, oliwki, ogórek i pomidor (bez skórki) pokroić w plasterki.
- Dodać kiełki, ugotowany groszek i nasiona słonecznika.
- Kukurydzę ugotować i oskrobać ziarenka z kolby.
- Orzechy posiekać.
- Wszystkie składniki dobrze wymieszać, wyłożyć na rozłożonych liściach, polać oliwą zmieszaną z ziołami.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kcal 450
- białko 13 g
- tłuszcze 34 g
- węglowodany 23 g