Składniki:

  • 1 duża główka sałaty
  • 4 średnie pieczarki
  • ¼ szklanki pokrojonych oliwek zielonych lub czarnych
  • 1 świeży ogórek
  • 1 średni pomidor
  • 1 kolba kukurydzy
  • 10 dag orzechów
  • 1 szklanka kiełków (pszenicy, lucerny, soczewicy)
  • ½ szklanki groszku
  • ½ szklanki nasion słonecznika
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Sałatę dokładnie umyć i osuszyć, 4 liście zostawić do dekoracji, resztę porwać na mniejsze kawałki.
  • Sparzone pieczarki, oliwki, ogórek i pomidor (bez skórki) pokroić w plasterki.
  • Dodać kiełki, ugotowany groszek i nasiona słonecznika.
  • Kukurydzę ugotować i oskrobać ziarenka z kolby.
  • Orzechy posiekać.
  • Wszystkie składniki dobrze wymieszać, wyłożyć na rozłożonych liściach, polać oliwą zmieszaną z ziołami.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kcal 450
  • białko 13 g
  • tłuszcze 34 g
  • węglowodany 23 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW