Składniki:
- 200 g filetu z indyka
- 50 g parmezanu
- ½ główki sałaty masłowej
- 5 pomidorków koktajlowych
- 2 kromki pieczywa tostowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki octu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz i cukier do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Filet z indyka kroimy w paseczki, posypujemy solą i pierzem, a następnie smażymy z obu stron na oleju.
- Sałatę myjemy, osuszamy, rwiemy na kawałki i układamy na półmisku.
- Pomidorki kroimy w ćwiartki i kładziemy na sałacie.
- Tosty skrapiamy olejem i nacieramy dwoma ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, zrumieniamy na patelni, a potem kroimy w kostkę.
- Do sałatki dodajemy wystudzonego indyka oraz kawałki tostów.
- Łączymy olej z octem oraz z pozostałym ząbkiem czosnku poszatkowanym w drobną kostkę oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Gotowym sosem polewamy sałatkę i posypujemy tartym parmezanem.