Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 300 g zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- 200 g wędzonego boczku lub szynki (w kawałku)
- 1 łyżka startego parmezanu lub ostrego żółtego sera
- 2 jajka
- 4 cebule
- 1 łyżka masła lub margaryny
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Boczek lub szynkę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju, a następnie wymieszać z ryżem, połową groszku, żółtkami i serem.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy ryżowej, delikatnie wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Masą ryżową wyłożyć wysmarowaną masłem foremkę w kształcie wieńca i piec pół godziny w temperaturze 180°C.
- Pozostały groszek udusić na maśle, podlewając łyżką wody.
- Cebulę obrać, umyć, osuszyć, pokroić w krążki i podsmażyć na oleju.
- Wieniec wyjąć z formy, podawać z groszkiem i cebulą.