Składniki:
- 80 dag filetów rybnych (np. z morszczuka)
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- ½ pęczka natki pietruszki
- kilka kropel soku z cytryny
- bułka tarta
- szczypta soli i pieprzu
Reklama
Sposób przygotowania:
- W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, dodać jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, poszatkowaną natkę pietruszki, dwie łyżeczki bułki tartej, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku – wszystko dokładnie wymieszać.
- Z masy rybnej uformować niewielkie, owalne kotleciki oraz panierować je najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Kotleciki kłaść na rozgrzanym tłuszczu i smażyć na złoty kolor.
- Danie idealnie smakuje z ziemniakami purée.