Składniki:
- 2 filety z dorsza lub tilapii
- 2 kulki mozzarelli pokrojone w plasterki
- 1 czerwona cebula pokrojona w półtalarki
- 1 duży ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasterki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka zielonej fasolki szparagowej
- szczypiorek
- skórka z cytryny starta lub drobno posiekana
- oliwa z oliwek
- sól (najlepiej morska), pieprz
Reklama
Sposób wykonania:
- Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć czerwoną cebulę i czosnek, tak aby zmiękły, ale nie zarumieniły się, a następnie dodać puszkę pomidorów (warzywa oraz zalewę) i gotować na wolnym ogniu, aż nadmiar soku z pomidorów wyparuje.
- Rozgnieść pomidory na patelni, dodać fasolkę szparagową i gotować kolejne 5 minut.
- Doprawić odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszać.
- W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C.
- Filety doprawić z obu stron solą i pieprzem i polać równomiernie odrobiną oliwy.
- Ryby ułożyć naczyniu do zapiekania, posypać startą skórką z cytryny i obłożyć plasterkami mozzarelli.
- Piec w piekarniku około 20 minut, aż ser się rozpuści.
- Na środek talerza wyłożyć sos z fasolką szparagową, a nim umieścić zapieczoną rybę i skropić odrobiną soku z cytryny.