Tę bakteryjną chorobę wywołują pałeczki różycy. W zasadzie jest chorobą zakaźną zwierząt (także ryb), ale mogącą się przenosić na ludzi. Pałeczka różycy oporna jest na wysychanie, wędzenie, solenie i peklowanie, zatem nawet w wyrobach wędliniarskich może utrzymywać się długo.

 

 

Proces zapalny powstaje wskutek kontaktu skaleczonej skóry z mięsem chorego zwierzęcia, bardzo rzadko drogą pokarmową.

Rozpoczyna się od uczucia swędzenia, pieczenia i piekącego bólu w miejscu zakażenia, najczęściej w obrębie dłoni. Szybko powstaje obrzęk i sinawoczerwony rumień, stopniowo poszerzający się po obwodzie. Bardzo rzadko w obrębie zmiany pojawiają się drobne pęcherzyki.

Reklama

 

Przebieg choroby jest zazwyczaj łagodny i trwa kilka–kilkanaście dni. W leczeniu stosuje się antybiotyki i w razie konieczności miejscowo ochładzające okłady.

Narażeni na różycę są przede wszystkim weterynarze, kucharze i rybacy, ale choroba pojawia się też u gospodyń domowych. Po jej przebyciu nie wytwarza się odporność.