Składniki:
- 1 opakowanie niemrożonego ciasta francuskiego
- 200 g mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże cebule
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 jajko
- pieprz czarny, sól
- czerwona papryka sproszkowana
- olej do smażenia
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kroimy cebulę według uznania (na przykład w grubą kostkę) i wrzucamy ją na patelnię, na którą wcześniej wlaliśmy dwie łyżki oleju.
- Kiedy cebula zrobi się już szklista, ale nie brązowa, dodajemy mielone mięso, przykrywamy wszystko i dusimy około 8–10 minut.
- Doprawiamy farsz solą, pieprzem i papryką; dodajemy jajko i tartą bułkę.
- Mieszamy.
- Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy farsz i zwijamy, delikatnie przekręcając papier, którym było owinięte.
- Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem.
- Roladę wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem) na 25–30 minut.
To w zasadzie samodzielne danie. Jeśli dodamy do niego jakiś sos i surówkę, to smaczny i sycący obiad gotowy. Dobra będzie zwłaszcza surówka z kiszonej kapusty. Zimą jest bezcenna, kiedy trudno o naprawdę świeże warzywa i owoce. Poza tym zawiera witaminy C i E, naturalne przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy i polifenole, oraz bakterie Lactobacillus rozkładające cukry w kwas mlekowy – czyli kiszonka to samo zdrowie!