Składniki:
- wywar z włoszczyzny (bez kapusty)
- 60 dag cielęciny bez kości
- 1 łyżeczka koniaku
- sól
NADZIENIE:
- 25 dag włoszczyzny
- ½ jajka
- 1 ½ łyżki stołowej bułki tartej
- zielona pietruszka, koperek
- sól, majeranek
Reklama
Sposób przygotowania:
- Przygotować nadzienie: ugotowane warzywa zemleć, dodać pół jajka, bulkę tartą, sól, majeranek, posiekaną pietruszkę i koperek, wymieszać.
- Cielęciną opłukać, rozbić młotkiem do mięsa maczanym w zimnej wodzie, uformować prostokąt, natrzeć solą i kminkiem.
- Na brzegu prostokąta ułożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladę, zawiązać nitką lub spiąć patyczkami, zawinąć w wygotowaną gazę, zalać wrzącym wywarem z warzyw, gotować około 1,5 godziny na małym ogniu.
- Ugotowaną roladę wyjąć z wywaru na deskę, odwinąć gazę i nitkę lub wyjąć patyczki.
- Pokrajać w skośne paski.
- Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem, sosem i sezonowymi surówkami.
- Po ostudzeniu rolada jest doskonałym dodatkiem do pieczywa.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 225
- białko 25 g
- tłuszcze 13 g
- węglowodany 2 g