Składniki:

  • wywar z włoszczyzny (bez kapusty)
  • 60 dag cielęciny bez kości
  • 1 łyżeczka koniaku
  • sól

NADZIENIE:

  • 25 dag włoszczyzny
  • ½ jajka
  • 1 ½ łyżki stołowej bułki tartej
  • zielona pietruszka, koperek
  • sól, majeranek

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotować nadzienie: ugotowane warzywa zemleć, dodać pół jajka, bulkę tartą, sól, majeranek, posiekaną pietruszkę i koperek, wymieszać.
  • Cielęciną opłukać, rozbić młotkiem do mięsa maczanym w zimnej wodzie, uformować prostokąt, natrzeć solą i kminkiem.
  • Na brzegu prostokąta ułożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladę, zawiązać nitką lub spiąć patyczkami, zawinąć w wygotowaną gazę, zalać wrzącym wywarem z warzyw, gotować około 1,5 godziny na małym ogniu.
  • Ugotowaną roladę wyjąć z wywaru na deskę, odwinąć gazę i nitkę lub wyjąć patyczki.
  • Pokrajać w skośne paski.
  • Podawać na gorąco z ziemniakami, ryżem, sosem i sezonowymi surówkami.
  • Po ostudzeniu rolada jest doskonałym dodatkiem do pieczywa.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • kcal 225
  • białko 25 g
  • tłuszcze 13 g
  • węglowodany 2 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW