Badania jego składu potwierdzają, że jest źródłem biologicznie aktywnych polisacharydów, korzystnie wpływających na wzmocnienie układu immunologicznego, a także tripertenów odpowiedzialnych za pracę wątroby. Zawiera wiele cennych związków organicznych korzystnie wpływających na organizm człowieka: tonizuje układ nerwowy, poprawia kondycję fizyczną, działa antyoksydacyjnie.
Pełnia sił po chorobie
Nie zawsze wspomaganie funkcjonowania systemu odpornościowego skutkuje na tyle, że choroba nas omija. Kiedy już się zdarzy, najpierw walczymy z jej objawami, po czym dochodzimy do pełni zdrowia w okresie rekonwalescencji. W tym czasie organizm musi odzyskać siły nadwątlone walką z chorobą. Musi po prostu powrócić do normy, odzyskać równowagę. Grzybek Reishi bardzo wspiera rekonwalescencję, bo zawiera m.in. aktywne wielocukry (polisacharydy) i glukany, które modulują system immunologiczny.
Wg chińskiej medycyny
Fundamentalną zasadą tradycyjnej medycyny chińskiej jest regulacja homeostazy całego organizmu, dzięki czemu chorej osobie przywraca się zdrowie. Znaczącą rolę w tym procesie przypisuje się substancji czynnej zawartej w Reishi, substancji która moduluje system odpornościowy organizmu i jednocześnie hamuje rozwój lub łagodzi przebieg wielu chorób.
Raport szwajcarski
W Lipids in Health and Disease ukazał się raport z przeprowadzonych przez naukowców szwajcarskich badań, przeprowadzanych na razie na chomikach i świnkach morskich: Reishi już w niedużych ilościach powoduje obniżenie całkowitego poziomu cholesterolu o 9,8 proc., a HDL („złego”) o 11,2 proc., nie wpływając w ogóle na poziom LDL. Natomiast u małych świnek wyniki były nieco inne – obniżył się także poziom LDL (o 27 proc.), a poziom całkowity o 20 proc., i HDL o 18 proc.
Ważne dla diabetyków
Badanie przeprowadzono na myszach: polisacharydy zawarte w Reishi obniżały poziom glukozy w ścisłym związku z podawaną dawką na 3 i 6 godzin po podaniu, a wstrzyknięcie większych ilości powodowało wzrost poziomu insuliny już w godzinę po aplikacji.
Wniosek z tego jest prosty. Ganoderma lucidum obniża poziom cukru we krwi w dwojaki sposób. Po pierwsze powoduje spadek stężenia cukru we krwi, a po drugie powoduje wzmożoną produkcję insuliny w trzustce.
Fenomen Reishi
48 proc. – aż tylu Polaków sezonowo cierpi na spadek odporności organizmu, a tym samym narażonych jest na różne choroby. Okresem krytycznym bywa przedwiośnie i wiosna. Wtedy to szczególnie bywamy podatni na infekcje. Daje się nam we znaki tzw. przesilenie wiosenne, które charakteryzuje się zaburzeniami snu, uczuciem ciągłego zmęczenia, kłopotami z koncentracją, nadpobudliwością nerwową.
Właściwości Reishi łagodzące te przykre objawy, a także wspomagające odporność organizmu potwierdzili uczestnicy wielu międzynarodowych konferencji naukowych, poświęconych fenomenowi azjatyckich grzybków.
Grzybek Reishi (Ganoderma lucidum) pochodzi z obszarów Dalekiego Wschodu – znany jest i ceniony od tysięcy lat. Uważa się go za najstarszy gatunek grzyba stosowanego w medycynie. Jego chińska nazwa oznacza „zioło duchowej siły”, nazywany jest też „grzybkiem nieśmiertelności i długowieczności”, ma także przydomek „Dar Bogów”.
Reishi jest różnie traktowany: w Chinach – jako lek roślinny, w USA jako suplement diety, a w Japonii i w Australii zgoła jako lek na receptę!