Składniki na 4 porcje:
- 4 kromki chleba razowego
- ze słonecznikiem
- 1 mała cebula
- 2 pomidory
- 8 czarnych oliwek bez pestek
- 1 papryka
- suszona bazylia
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Paprykę pokroić w cienkie paski, pomidory i cebulę w cienkie talarki, przez chwilę podsmażyć na oliwie.
- Razem z papryką ułożyć na kromkach chleba, przybrać pokrojonymi w talarki oliwkami, posypać bazylią.
- Zapiekać w piekarniku około 15 minut.
RAZOWIEC
Statystyczny Polak zjada w ciągu roku sto kilogramów chleba, bo w naszym kręgu kulturowym to podstawa codziennej diety. Niestety, w dużej części jest to pszenny chleb, bułeczki i rogale. A przecież to pieczywo ciemne, z mąki razowej jest najbardziej wartościowe. Jest od białego bogatsze w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Jeśli te zdrowotne argumenty nie do końca przekonują zjadaczy białego pieczywa, to może chociaż od czasu do czasu grahamka z mąki żytnio-pszennej
(z przewagą żytniej)?