Składniki:

  • 200 g kapeluszy opieniek
  • 200 g małych cukinii
  • 2 duże mięsiste pomidory
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Kapelusze opieniek opłukać, odsączyć i pokroić na połowy.
  • Z cukinii odciąć końce, umyć i pokroić na plasterki o grubości 1 centymetra.
  • Pomidory przepołowić, usunąć skórkę i nasady szypułek, a następnie miąższ pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodając drobno pokrojony czosnek.
  • Do cebuli dodać wszystkie przygotowane składniki i dusić 10–15 minut, aż do wygotowania płynu.
  • Pod koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
  • Można podawać z ryżem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW