Składniki:
- 200 g kapeluszy opieniek
- 200 g małych cukinii
- 2 duże mięsiste pomidory
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kapelusze opieniek opłukać, odsączyć i pokroić na połowy.
- Z cukinii odciąć końce, umyć i pokroić na plasterki o grubości 1 centymetra.
- Pomidory przepołowić, usunąć skórkę i nasady szypułek, a następnie miąższ pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w plastry i zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodając drobno pokrojony czosnek.
- Do cebuli dodać wszystkie przygotowane składniki i dusić 10–15 minut, aż do wygotowania płynu.
- Pod koniec przyprawić solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki.
- Można podawać z ryżem.