Składniki:
Ciasto:
- 20 dag masła
- 25 dag cukru
- 4 jajka
- 10 dag mielonych orzechów lub migdałów
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 5 dag otrębów pszennych
- 5 dag rodzynek
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
Polewa:
- 12 dag cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Reklama
Sposób przygotowania:
- Masło urzec mikserem na pianę, dodając w czasie ucierania cukier, jajka, zmielone orzechy lub migdały, mąkę ziemniaczaną, otręby, rodzynki oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę.
- Po wystygnięciu placek można posmarować polewą (powstałą po utarciu cukru pudru z łyżeczką kawy rozpuszczalnej i kilkoma łyżeczkami wody) oraz udekorować migdałami lub orzechami.