Składniki:

Ciasto:

  • 20 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 10 dag mielonych orzechów lub migdałów
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 dag otrębów pszennych
  • 5 dag rodzynek
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia

Polewa:

  • 12 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Masło urzec mikserem na pianę, dodając w czasie ucierania cukier, jajka, zmielone orzechy lub migdały, mąkę ziemniaczaną, otręby, rodzynki oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez godzinę.
  • Po wystygnięciu placek można posmarować polewą (powstałą po utarciu cukru pudru z łyżeczką kawy rozpuszczalnej i kilkoma łyżeczkami wody) oraz udekorować migdałami lub orzechami.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW