Składniki:
- 1,5 szklanki grysiku kukurydzianego
- 2 szklanki chudego mleka
- 5 białek
- 1 żółtko
- ½ łyżki masła roślinnego
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- zielenina
Reklama
Sposób wykonania:
- Grysik kukurydziany zalać wrzącym mlekiem, podgotować na bardzo gęstą masę, ostudzić.
- Masło utrzeć z żółtkiem, dodać ostudzony grysik.
- Połączyć z ubitą pianą z białek i przesianą mąką, wymieszać.
- Formować małe pulpety.
- Obtaczać w mące.
- Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
- Przed podaniem obficie posypać zieleniną.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kcal 382
- białko 13,2 g
- tłuszcza 11,5 g
- węglowodany 56 g