Składniki:

  • 1,5 szklanki grysiku kukurydzianego
  • 2 szklanki chudego mleka
  • 5 białek
  • 1 żółtko
  • ½ łyżki masła roślinnego
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • zielenina

Reklama

 

Sposób wykonania:

  • Grysik kukurydziany zalać wrzącym mlekiem, podgotować na bardzo gęstą masę, ostudzić.
  • Masło utrzeć z żółtkiem, dodać ostudzony grysik.
  • Połączyć z ubitą pianą z białek i przesianą mąką, wymieszać.
  • Formować małe pulpety.
  • Obtaczać w mące.
  • Ugotować we wrzącej, osolonej wodzie.
  • Przed podaniem obficie posypać zieleniną.

 

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • kcal 382
  • białko 13,2 g
  • tłuszcza 11,5 g
  • węglowodany 56 g

 

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW