- 1 puszka pędów bambusa
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- ½ kg fileta z indyka
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cebule pokroić w krążki, przyrumienić na rozgrzanej oliwie.
- Mięso pokroić w słupki, dołożyć do cebuli, dodać sos sojowy i curry, jeszcze chwilę razem podsmażać.
- Dodać odsączone pędy bambusa, zalać bulionem – gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Bambus
Młode, niezdrewniałe jeszcze pędy bambusa zbiera się, nim ukończą dwa tygodnie lub osiągną nie więcej niż 30 cm.
W smaku podobne nieco do kukurydzy i szparagów, są kremowobiałe lub żółtawe i przyjemnie chrupiące.
W kuchni azjatyckiej są bardzo cenionym składnikiem różnych, czasami bardzo egzotycznych dań. Bambus to bogate źródło błonnika, witamin z grupy B, potasu, kwasów fenolowych i lignanów – substancji o silnych właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwutleniających.