Zdaniem wielu naukowców i lekarzy takie objawy, jak senność lub bezsenność, problemy z koncentracją, brak energii i chęci do życia, szybkie męczenie się oraz niektóre choroby metaboliczne, autoimmunologiczne czy dotykające układów pokarmowego i nerwowego, mogą świadczyć o „uczuleniu” na gluten. Może to też być przyczyna tak zwanego pszennego brzucha.

 

Gluten to mieszanina białek roślinnych, które są obecne w ziarnach zbóż – żyta, owsa, a przede wszystkim pszenicy, gdzie jest go najwięcej (co ważne, orkisz również do niej należy).

W sklepach jest mnóstwo produktów zawierających gluten – chleby, rożnego rodzaju ciasta, ciastka, płatki śniadaniowe, makarony i inne produkty z białej mąki, a nawet przetwory czy sosy. Ciekawostką może być fakt, że gluten znajduje się również w wędlinach, parówkach, pasztetach, jogurtach, śmietanie i paście do zębów. Dlatego problem nietolerancji glutenu jest obecnie dość powszechnym zjawiskiem.

Reklama

 

Co i jak szkodzi

Zdaniem wielu naukowców gluten jest odpowiedzialny za powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Ale to nie tylko on szkodzi. Okazuje się, że w pszenicy znajdują się także inne niekorzystne dla zdrowia związki, na przykład lektyny, które obwinia się za zwiększanie przepuszczalności jelit i wywoływanie stanów zapalnych skutkujących powstawaniem takich chorób autoimmunologicznych, jak stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów czy łuszczyca.

Kolejne szkodliwe składniki to gliadyna, która jest odpowiedzialna za pobudzanie apetytu i wywoływanie stanów zapalnych w organizmie, oraz amylopektyna A, która sprawia, że wielu z nas rośnie tak zwany pszeniczny brzuch (forma otyłości spowodowanej spożywaniem pszenicy) i że pojawiają się stany zapalne powodujące między innymi cukrzycę czy choroby serca.

Są też osoby, których organizmy wykazują całkowitą nietolerancję na gluten. W tej sytuacji spożywanie go grozi degradacją kosmków jelitowych. Ta choroba nazywana jest celiakią. U chorych na nią nawet niewielkie ilości glutenu mogą wywołać poważne problemy zdrowotne. W ich przypadku konieczna jest absolutnie zmiana diety.

 

Inne problemy zdrowotne, które mogą być wynikiem spożywania glutenu, to między innymi:

  • nadmierna senność lub bezsenność
  • osłabienie
  • kłopoty z koncentracją
  • częste bóle brzucha
  • wzdęcia
  • gazy
  • wymioty
  • świąd skóry i wysypka
  • alergie skórne

 

Jaka rada?

Zdaniem specjalistów, najlepszym sposobem jest zmiana diety na bezglutenową. Dzięki temu stopniowo odzyskamy zdrowie i urodę, a także dawną wagę i równowagę psychiczną. Inne zalety diety bezglutenowej to:

  • łagodzenie chorób metabolicznych
  • łagodzenie problemów jelitowych
  • zanik dolegliwości skórnych
  • obniżenie poziomu cholesterolu
  • poprawa gęstości kości

 

Czego unikać?

Osoby będące na diecie bezglutenowej powinny unikać:

  • wyrobów z białej mąki
  • kaszy manny i kaszy jęczmiennej
  • kawy zbożowej
  • podrobów (salceson, kaszanka, pasztetowa) i wędlin paczkowanych
  • przetworów owocowych
  • gotowych sosów, keczupów, majonezów
  • lodów
  • piwa i whisky
  • produktów zawierających sód i ekstrakt sodowy