Składniki:
- 3 pstrągi
- ½ szklanki mąki
- miód płynny
- migdały, orzechy włoskie, laskowe itp.
- masło
- sok z jednej pomarańczy
- sok z połowy cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
Reklama
Sposób wykonania:
- Pstrągi najpierw patroszymy, myjemy, suszymy, solimy, obtaczamy w mące, a następnie smażymy na oliwie.
- Układamy w brytfannie lub szklanym naczyniu jeden obok drugiego, polewamy płynnym miodem i posypujemy pokruszonymi orzechami.
- Zapiekamy przez 10–15 minut w temperaturze około 180 stopni C.
- Przygotowujemy sos: 1 łyżkę masła, sok z pomarańczy i cytryny oraz 2–3 łyżki miodu podgrzewamy razem i mieszamy do połączenia ze sobą.
- Po wyjęciu pstrągów z piekarnika polewamy je sosem.