- 2 średnie pstrągi
- 2 kg soli z mikroelementami
- łyżka świeżej natki pietruszki
- łyżka świeżego koperku
- białko z 2 jajek
Reklama
Sposób wykonania:
- Pstrągi sprawić, natrzeć wewnątrz posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
- Sól wymieszać z ubitą pianą z białek.
- Na spód brytfanki wsypać centymetrową warstwę soli, ułożyć ryby.
- Resztą soli obłożyć wierzch i boki ryb i piec około 1,5 godziny.
- Tak przyrządzony pstrąg nie jest za słony, ponieważ sól wnika do ryby w minimalnym tylko stopniu, natomiast ryba „przesiąka” mikroelementami zawartymi w soli.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- kcal 218
- białko 26 g
- tłuszcz 10 g
- węglowodany 6 g