• Składniki:

  • 2 l wywaru warzywnego
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 cebule
  • 4 marchewki
  • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Soczewicę gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym razem z pokrojoną w kostkę marchewką, pomidorami i przyprawami (ostrą papryką, cynamonem, kolendrą, imbirem, solą i pieprzem).
  • Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy na bardzo małym ogniu na patelni z brązowym cukrem, olejem rzepakowym, solą i pieprzem przez około 30 minut (cały czas mieszając).
  • Do zupy dodajemy cebulę i całość podgrzewamy przez 10 minut.
  • Podajemy na gorąco z natką pietruszki.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW