Składniki:
- 2 l wywaru warzywnego
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 2 cebule
- 4 marchewki
- 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Reklama
Sposób przygotowania:
- Soczewicę gotujemy do miękkości w wywarze warzywnym razem z pokrojoną w kostkę marchewką, pomidorami i przyprawami (ostrą papryką, cynamonem, kolendrą, imbirem, solą i pieprzem).
- Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy na bardzo małym ogniu na patelni z brązowym cukrem, olejem rzepakowym, solą i pieprzem przez około 30 minut (cały czas mieszając).
- Do zupy dodajemy cebulę i całość podgrzewamy przez 10 minut.
- Podajemy na gorąco z natką pietruszki.