Kurkumina, jeden z głównych składników azjatyckiej przyprawy kurkumy, prawdopodobnie opóźnia procesy niszczące wątrobę, które ostatecznie doprowadzają do jej marskości.
Nadaje przyprawie charakterystyczną, żółtą barwę i od dawna była stosowana w ajurwedzie (tradycyjnej medycynie indyjskiej) w celu leczenia wielu dolegliwości układu pokarmowego.
Wcześniejsze badania dowiodły, że kurkumina ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniajace, które mogą być pomocne w leczeniu różnych chorób.
Tym razem, zespół naukowców chciał sprawdzić, czy kurkumina może opóźnić występowanie uszkodzeń spowodowanych przez postępujący stan zapalny wątroby, włącznie ze stwardniającym zapaleniem dróg żółciowych i pierwotną żółciową marskością wątroby.
Każde z tych schorzeń wynikających z uwarunkowań genetycznych lub choroby autoimmunologicznej powoduje, że w układzie kanałów żółciowych wątroby powstaje stan zapalny, urazy i blokada kanalików, co prowadzi do poważnego uszkodzenia tkanek i nieodwracalnej marskości wątroby.
Naukowcy przebadali próbki tkanek i krwi pobrane od myszy cierpiących na chroniczne zapalenie wątroby przed i po wprowadzeniu kurkuminy do ich diety. Eksperyment trwał odpowiednio cztery i osiem tygodni. Jego wyniki zestawiono z próbkami pozyskanymi od myszy w podobnym stanie, którym nie podawano kurkuminy.
Okazało się, że dieta zawierająca kurkumę dość znacznie ograniczyła blokowanie się kanałów żółciowych, w tym uszkodzenia i zwłóknienie wielobocznych komórek wątrobowych (hepatocytów), poprzez reakcję z kilkoma ścieżkami przekazywania bodźców chemicznych działających w stanie zapalnym.
Efekty te zaobserwowano zarówno u myszy jedzących pokarm zawierający kurkuminę przez 4 tygodnie, jak i 8 tygodni. Nie odnotowano ich jednak u myszy karmionych normalnie.
Autorzy artykułu opisującego wyniki badań zwracają uwagę, że obecnie w leczeniu niewydolności wątroby wykorzystuje się kwas ursodeoksycholowy, chociaż efekty jego długoterminowego podawania nie są znane, albo podejmuje decyzję o przeszczepie wątroby.
Natomiast kurkuma, będąc naturalnym produktem, który – jak się wydaje – hamuje różne etapy procesu zapalnego, może w przyszłości zostać wykorzystana jako obiecujący sposób leczenia schorzeń wątroby.
Źródło: www.physorg.com