Składniki:
- 60 dag filetów z piersi indyka
- 1 średnia czerwona papryka
- 4–5 cebulek dymek
- 30 dag kwaśnej śmietany
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól, biały pieprz, słodka papryka
Reklama
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić na kawałki.
- Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać i pokroić w drobną kostkę, a dymkę pokroić w cienkie krążki.
- Mięso podsmażyć na oliwie na złoty kolor, przełożyć do innego naczynia, posolić i popieprzyć, przykryć, aby nie wystygło.
- Na tym samym tłuszczu, co mięso, podsmażyć krótko warzywa.
- Koncentrat pomidorowy wymieszać z kwaśną śmietaną, rozprowadzić mąką i dodać do warzyw, a następnie jeszcze raz krótko zagotować.
- Mięso ponownie wyłożyć na patelnię, pomieszać, całość doprawić do smaku.
- Podawać z ugotowanym na sypko długoziarnistym ryżem, wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.