Składniki:

  • 1 kg indyka
  • 25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 2/3 szklanki chudego mleka
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • zielona pietruszka lub koperek
  • sól

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Indyka posolić, zalać małą ilością gorącej wody, gotować.
  • Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę.
  • Gdy mięso zmięknie, wyjąc z wywaru, oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
  • Wywar przecedzić i zagotować.
  • Jeżeli jest go za dużo, odparować do ½ szklanki.
  • Mąkę rozetrzeć z oliwą, dodać mleko, połączyć z gotującym się wywarem, dodać mięso, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zagotować.
  • Włoszczyznę z wywaru pokroić w plasterki lub w kostkę i dodać do potrawki lub pokrojoną w „makaroniki” wyłożyć na osobny półmisek.
  • Potrawkę obficie posypać posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem.
  • Podawać z ryżem lub z ziemniakami i surówką z warzyw sezonowych.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • kcal 234
  • białko 30 g
  • tłuszcze 10 g
  • węglowodany 6 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW