Składniki:
- 1 kg indyka
- 25 dag włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 łyżki stołowe mąki
- 4 łyżeczki oliwy
- 2/3 szklanki chudego mleka
- 4 łyżeczki soku z cytryny
- zielona pietruszka lub koperek
- sól
Reklama
Sposób przygotowania:
- Indyka posolić, zalać małą ilością gorącej wody, gotować.
- Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę.
- Gdy mięso zmięknie, wyjąc z wywaru, oddzielić od kości i pokroić w kostkę.
- Wywar przecedzić i zagotować.
- Jeżeli jest go za dużo, odparować do ½ szklanki.
- Mąkę rozetrzeć z oliwą, dodać mleko, połączyć z gotującym się wywarem, dodać mięso, doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny, zagotować.
- Włoszczyznę z wywaru pokroić w plasterki lub w kostkę i dodać do potrawki lub pokrojoną w „makaroniki” wyłożyć na osobny półmisek.
- Potrawkę obficie posypać posiekaną zieloną pietruszką lub koperkiem.
- Podawać z ryżem lub z ziemniakami i surówką z warzyw sezonowych.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 234
- białko 30 g
- tłuszcze 10 g
- węglowodany 6 g