Redox jest międzynarodową nazwą określającą potencjał utleniająco-redukujący cieczy. Wskaźnik Redox minusowy świadczy o jej właściwościach redukujących, a wskaźnik Redox plusowy – o właściwościach utleniających. Do mierzenia potencjału cieczy służy specjalny miernik ORP (z ang. oxidation reduction potential), który wyraża wartości w miliwoltach (mV).

 

Informuje on o tym, czy dana ciecz jest utleniaczem. Im wyższa wartość ORP, tym mocniejszy utleniacz. Takich płynów powinniśmy spożywać jak najmniej, gdyż wykazują niekorzystny wpływ na zdrowie. Ujemna wartość świadczy natomiast o właściwościach redukujących (antyoksydacyjnych) cieczy.

 

Porównanie wskaźnika ORP w poszczególnych napojach

Wewnętrzne środowisko organizmu ludzkiego ma ORP w granicach od +50 do –200 mV. Woda, którą najczęściej spożywamy, czyli woda butelkowana, kranowa lub ze studni, ma charakter utleniający (między +150 a +250 mV), co sprzyja powstawaniu wolnych rodników w organizmie. Podobne wskaźniki mają również napoje gazowane i smakowe typu cola (nawet do +350 mV). Jedynie woda alkaliczna wykazuje ORP o wartościach minusowych, od –100 do nawet –800 mV. Nie każdy płyn jest zatem zdrowy, a co najważniejsze – nie każda woda jest dobra dla naszego organizmu.

Reklama

 

PRZYKŁADOWE WARTOŚCI WSKAŹNIKA ORP (mV).

woda kranowa od +150 do +250
napój gazowany typu cola około +350
woda smakowa +310
woda mineralna butelkowana około +280
kawa rozpuszczalna +70
zielona herbata +50
woda alkaliczna od –100 do –800

 

Co to są wolne rodniki?

Wolne rodniki to cząsteczki, którym brakuje jednego elektronu. W organizmie powstają one w sposób naturalny, w procesie reakcji metabolicznych. Pewna ilość wolnych rodników jest niezbędna – chronią one organizm przed bakteriami i wirusami oraz niszczą nieprawidłowo zbudowane komórki. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy powstaje za dużo wolnych rodników – w celu uzyskania brakujących elektronów, nieustannie atakują one zdrowe komórki organizmu, a tym samym zakłócają ich prawidłową pracę. Mogą wówczas zachodzić niekontrolowane reakcje chemiczne, które stymulują rozwój wielu chorób, między innymi nadciśnienia, miażdżycy czy nowotworów . Dlatego tak istotne jest dostarczanie w diecie tak zwanych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie.

 

Zalety wody alkalicznej

Gdy pijemy wodę alkaliczną, wraz z nią organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są zabierane przez wolne rodniki. Pozwala to chronić przed uszkodzeniem zdrowe komórki i DNA oraz wzmacniać system odpornościowy organizmu.

Wodę alkaliczną charakteryzuje również mniejsze napięcie powierzchniowe (dwukrotnie niższe niż wody z kranu), co jest niezwykle istotne dla prawidłowego krążenia krwi. Woda alkaliczna jest również bezpośrednio absorbowana, dzięki czemu organizm nie potrzebuje zużywać większej ilości energii, aby ją przyswoić.

 

Jak powstaje woda alkaliczna?

Do wytwarzania wody alkalicznej służy jonizator wody. W procesie elektrolizy następuje podział wody na dwie części (kwaśną i alkaliczną). Różnią się one wskaźnikiem pH oraz potencjałem utleniania. W zależności od czasu jonizacji można uzyskać wodę alkaliczną o potencjale ORP od –100 do –800 mV.