Naukowcy z University of Eastern Finland odkryli, że zawarty między innymi w pomidorach związek chemiczny zwany likopenem zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru u mężczyzn.
Likopen, któremu pomidory zawdzięczają swój czerwony kolor i który ma który ma właściwości antyoksydacyjne, jako utleniacz zapobiega krzepnięciu krwi, zmniejsza ryzyko powstawania skrzepów, a tym samym wystąpienia udaru.
Fińscy badacze poddali testom ponad tysiąc mężczyzn w wieku od 46 do 65 lat. W ich trakcie sprawdzano poziom likopenu w ich krwi i monitorowano stan zdrowia panów przez 12 lat.
Okazało się, że w grupie, w której poziom przeciwutleniacza był najniższy, udar dostało aż 25 osób, a wśród mężczyzn z najwyższym stężeniem likopenu – tylko 11.
Wyniki badań zostały opublikowane w magazynie „Neurology”.
Źródło: Telegraph.co.uk