Składniki:
- 70 dag białej kiełbasy
- oliwa
- 5 dużych pomidorów
- czosnek
- seler naciowy
- pół szklanki bulionu
- bazylia
- natka pietruszki
- koperek
Reklama
Sposób przygotowania:
- Kiełbasę wrzucić na wrzątek i gotować na bardzo małym płomieniu przez około 3 minuty.
- Wyjąć ją z garnka, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w 2–3-centymetrowe kawałki.
- Na patelni mocno rozgrzać oliwę, podsmażyć kiełbasę i przełożyć do garnka.
- Seler naciowy pokroić na 2–3-centymetrowe kawałki i przez 2–3 minuty lekko podsmażać na patelni.
- Dołożyć do garnka z kiełbasą.
- Czosnek, bazylię, natkę i koperek drobno posiekać, obrane ze skórki pomidory pokroić na cząstki i wszystko dodać do kiełbasy
- Zalać bulionem, dodać sól i pieprz, dusić na małym płomieniu pod przykryciem przez około 10 minut.
- Zdjąć pokrywkę i jeszcze przez kwadrans dusić na małym ogniu.