Składniki:
- 500 g dyni
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- ½ szklanki soku z pomarańczy
- 1 kostka serka topionego śmietankowego
- 1 łyżka masła
- ½ łyżki oliwy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka śmietany 18 proc.
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Dynię myjemy, usuwamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę, a następnie posypujemy ją szczyptą soli.
- W garnku roztapiamy masło z oliwą i podsmażamy imbir przez około minutę, potem dodajemy dynię i podsmażamy kolejne 3 minuty.
- Do tak przygotowanych warzyw dodajemy sok pomarańczowy oraz bulion warzywny, gotujemy aż do miękkości przez około pół godziny.
- Na koniec dodajemy serek topiony i mieszamy do roztopienia.
- Całość przelewamy do blendera i miksujemy na gładką masę oraz doprawiamy do smaku solą i pierzem.
- Gotową zupę krem podajemy z kleksem śmietany oraz pietruszką.