Możesz jeść, ile wlezie, a nie przytyjesz ani grama. Brzmi jak marzenie, prawda? Wszystko wskazuje jednak na to, że to marzenie jest bliskie realizacji. I to dzięki polskim naukowcom! W Katedrze Biotechnologii Żywności Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu wymyślono nowy produkt, który nie dość, że nie będzie dostarczał organizmowi zbędnych kalorii, to jeszcze pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.

 

Joanna Harasym sięgnęła po grykę – skarbnicę przeciwutleniaczy zdolnych do usuwania wolnych rodników z organizmu, a także aminokwasów stanowiących klucz do zdrowia, których organizm nie może sam syntetyzować.

Wafle mające zero kalorii powstają z mąki otrzymywanej po zmieleniu gryczanych łusek składających się z celulozy zupełnie nieprzyswajalnej przez ludzki organizm. Chrupiące wafle o czekoladowym kolorze i orzechowym aromacie stanowią świetną alternatywę nie tylko dla osób pragnących zgubić wagę, ale także dla uczulonych na gluten i diabetyków.

Jednak na rozkoszowanie się bezpiecznym dla naszej talii smakołykiem trzeba będzie poczekać – produkt nie opuścił jeszcze laboratorium.

Dr Harasym planuje już opracowanie gryczanego piwa, ale niestety, ten napój nie będzie pozbawiony kalorii. Za to ma być bardzo bogaty w wartościowe substancje (antyoksydanty, aminokwasy i minerały).


Źródło: www.physorg.com