Składniki:
- 360 ml mleka
- 210 g polenty (mąki kukurydzianej)
- 35 g masła
- 3 małe papryki (czerwona, żółta, zielona)
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- 30 g pomidorów z puszki
- 1 puszka filetów anchois
- 2 ząbki czosnku
Reklama
Sposób wykonania:
- Mleko zagotować, dodać masło, polentę, sól i pieprz do smaku i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, stale mieszając.
- Z ugotowanej polenty uformować placek grubości 1,5 cm i go schłodzić.
- Papryki posmarować olejem i zapiec w piekarniku, aż będzie łatwo schodzić z nich skórka.
- Wszystkie warzywa pokroić w plastry lub paseczki, a następnie podsmażyć je na patelni z oliwą i pokrojonym drobno czosnkiem oraz z anchois (kilka filecików zostawić do dekoracji).
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pomidory.
- Z polenty wykrawać krążki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.
- Na talerzu krążek polenty obłożyć warzywami i filetami anchois.