Składniki:
- 500 g cukinii
- 150 g sera feta
- 100 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanych liści mięty
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- kwaśna śmietana
- sól i pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na tarce, wkładamy ją na sitko, posypujemy 2 łyżeczkami soli i odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy nadmiar wody.
- W misce mieszamy mąkę i proszek do pieczenia z łyżeczką soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.
- W drugiej misce do cukinii dodajemy pokruszony ser feta, żółtka, drobno posiekaną cebulkę oraz natkę pietruszki i miętę.
- Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą.
- Białka jajek ubijamy na sztywno i dodajemy do cukiniowej masy.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Smażymy placuszki na złoty kolor i odsączamy nadmiar tłuszczu papierowymi ręcznikami.
- Podajemy polane kwaśną śmietaną.