Składniki:
- 1 kg śliwek
- 50 dag mąki
- 10 dag cukru
- 10 dag cukru kryształu
- 10 dag margaryny
- 3–5 dag drożdży
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć do środka drożdże, wlać część letniego mleka i zmieszać z niewielką ilością mąki; pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do mąki z wyrośniętym rozczynem dodać jako, żółtka, cukier, cukier waniliowy, sól i resztę letniego mleka.
- Zarobić ciasto, a gdy składniki się połączą, dodać letni stopiony tłuszcz i wyrabiać do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ręki; pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
- Płaską blachę posmarować tłuszczem, ułożyć ciasto i nakłuć je widelcem w kilku miejscach.
- Śliwki umyć, osuszyć, poprzekrawać wzdłuż i usunąć pestki.
- Na powierzchni ciasta układać gęsto połówki śliwek, wciskając je lekko w ciasto; pozostawić w cieple około 15 minut.
- Piec 20–30 minut w temperaturze 200°C.
- Ciepłe ciasto posypać grubym cukrem i pokroić na kawałki.