Składniki:
- 1 cebula
- 4 średnie pory
- 2 marchewki
- ½ selera
- 4 ziemniaki
- 1,5 l wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ¾ szklanki jasnego piwa
- 3 łyżki oliwy
- 3 ziarnka zioła angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4–5 gałązek lubczyku
- 4–5 gałązek pietruszki
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, podpiec na patelni bez tłuszczu.
- Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą.
- Dodać koncentratu pomidorowego, startej na tarce marchwi i selera oraz liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
- Białe części porów pokroić w cienkie talarki, podsmażyć na oliwie, zalać piwem i dusić około 5 minut.
- Ziemniaki pokroić w małą kostkę, razem z porami dodać do gotującego się wywaru i gotować do miękkości.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i lubczykiem.