Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 średnie cebule
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża cukinia bez pestek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • szczypta soli i pieprzu
  • 25 dag długoziarnistego ryżu
  • natka pietruszki

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • Cebulę, marchew i cukinię obrać oraz pokroić w centymetrowe plastry.
  • Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
  • W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (około 3 minuty).
  • Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew oraz cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
  • Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem.
  • Między warzywa włożyć mięso z kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
  • Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
  • Ryż ugotować na sypko. Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dookoła ryżem.
  • Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zieloną pietruszką.

 

Wartość odżywcza 1 porcji

  • kcal 363
  • białko 28 g
  • tłuszcze 24 g
  • węglowodany 8,7 g

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW