Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 średnie cebule
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 duża cukinia bez pestek
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka sproszkowanego imbiru
- szczypta soli i pieprzu
- 25 dag długoziarnistego ryżu
- natka pietruszki
Reklama
Sposób przygotowania:
- Cebulę, marchew i cukinię obrać oraz pokroić w centymetrowe plastry.
- Sparzyć obie pomarańcze i cytrynę, na drobnej tarce zetrzeć skórkę z 1 pomarańczy i cytryny, skórkę z drugiej pomarańczy pokroić w paseczki.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C.
- W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą przyrumienić piersi z kurczaka (około 3 minuty).
- Mięso wyjąć, a do naczynia włożyć cebulę, marchew oraz cukinię i przy średniej temperaturze podpiekać przez 10 minut.
- Sok z obu pomarańczy i cytryny wymieszać ze startymi skórkami owoców i miodem, połączyć z musztardą i posiekanym czosnkiem, imbirem, solą i pieprzem.
- Między warzywa włożyć mięso z kurczaka i zalać mieszaniną przypraw i miodem.
- Zapiekać pod przykryciem około 50 minut.
- Ryż ugotować na sypko. Wyłożyć na półmisek mięso z warzywami, obłożyć dookoła ryżem.
- Przybrać paseczkami skórki pomarańczowej i zieloną pietruszką.
Wartość odżywcza 1 porcji
- kcal 363
- białko 28 g
- tłuszcze 24 g
- węglowodany 8,7 g