Składniki:
- 4 piersi kurczaka
- 5 łyżek soku z cytryny lub limetki
- 5 łyżek rumu lub winiaku
- 2 łyżki miodu
- 5 łyżek oliwy
- 50 dag pomidorów
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem
- sól, pieprz
Reklama
Sposób przygotowania:
- Wlać do słoika typu twist 2 łyżki rumu i 3 łyżki oliwy, dodać miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Dokładnie zakręcić słój i potrząsać nim, aż wszystkie składniki marynaty się połączą.
- Mięso ułożyć na misce, zalać marynatą, nakryć i odstawić na godzinę do lodówki.
- Pomidory naciąć i sparzyć wrzątkiem, a następnie obrać ze skóry i usunąć pestki, a miąższ pokroić.
- Cebulkę posiekać i wymieszać z pomidorami.
- Zalać sałatkę resztą rumu, oliwą i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
- Mięso grillować około 20 minut i podawać z sałatką.