Składniki:
Ciasto:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mleka (do rozczyniania drożdży)
- oliwa z oliwek
- pół łyżeczki soli
Nadzienie:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 3 dag grzybów suszonych
- 2 średnie cebule
Reklama
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać, dodać do niej rozczyn z drożdży i ubite całe jajka.
- Śmietanę delikatnie połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić ciasto.
- Kiszoną kapustę ugotować z grzybami i połączyć z drobno pokrojoną i podsmażoną na oliwie cebulą.
- Szklanką wykrawać krążki z ciasta, na środek każdego położyć nadzienie i skleić.
- Gotowe pierożki ułożyć na blasze i piec w piekarniku o temperaturze 160–200°C.
- Można podawać z podsmażonymi krążkami cebuli.