Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 30 dag pieczarek
- bułka tarta
- majeranek
- sól i pieprz
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka masa
- 1 jajko
Reklama
Sposób przygotowania:
- Soczewicę zalać wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.
- Rano odsączyć soczewicę, zalać ją wrzątkiem (woda powinna sięgać 1 cm powyżej poziomu ziaren) i dodać majeranek, a następnie gotować około 15 minut.
- Soczewicę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Pieczarki i cebulę podsmażyć, a potem zmielić, dodać tartej bułki, soli i pieprzu.
- Przygotować ciasto z podanych składników: mąkę z tłuszczem zalać wrzącą wodą, dodać jajko i wyrobić ciasto.
- Formować pierogi. Podawać zaraz po ugotowaniu.