Składniki:
- 1 kostka masła
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 słoik dżemu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- bakalie
- 1 olejek zapachowy (na przykład arakowy
Reklama
Sposób przygotowania:
- Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a potem mąkę, miód, kakao i proszek do pieczenia (sypki).
- Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku i wlać do ciasta, wymieszać.
- Do ciasta dodać bakalie (ilość i rodzaj – według uznania) oraz olejek zapachowy.
- Piec w temperaturze 200°C przez około 1 godz.
- Upieczone ciasto przekroić na pół i przełożyć dżemem.
- Gotowy piernik można polać polewą czekoladową i udekorować, na przykład włoskimi orzechami.