Składniki:
- 1 kg mąki
- 1/2 l miodu
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 jajka
- 1 torebka gotowej przyprawy do pierników
- imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i mielone goździki
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Reklama
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, smalec i cukier na jednolitą masę i zaczekać, aż ostygnie.
- Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy, cały czas mieszając.
- Zagnieść na jednolitą masę, miskę okryć ręcznikiem i folią oraz odstawić w chłodnym miejscu na około 2 tygodnie.
- Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować kawałek ciasta na grubość około pół centymetra, foremkami do ciastek, szklanką itd. wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
- Pierniczki można ozdobić lukrem.