Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1/2 l miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 1 kostka smalcu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 torebka gotowej przyprawy do pierników
  • imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon i mielone goździki
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Reklama

 

Sposób przygotowania:

  • W dużym rondlu na małym ogniu rozpuścić miód, smalec i cukier na jednolitą masę i zaczekać, aż ostygnie.
  • Do wystudzonej masy dodać mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w chłodnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy, cały czas mieszając.
  • Zagnieść na jednolitą masę, miskę okryć ręcznikiem i folią oraz odstawić w chłodnym miejscu na około 2 tygodnie.
  • Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować kawałek ciasta na grubość około pół centymetra, foremkami do ciastek, szklanką itd. wyciąć pierniczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec w temperaturze 180°C przez około 10 minut.
  • Pierniczki można ozdobić lukrem.

ZOBACZ WIĘCEJ PRZEPISÓW